NOSTALJİYE SON YAZLIK SİNEMALAR BİZLERLE


Her yaz aile büyükleriyle bir sohbet ortamı olduğunda mutlaka konuşulan bir konu var ''YAZLIK SİNEMALAR''. 1980'lerde fenomen olan yazlık sinemaların tadının başka hiç bir şeyde olmadığını, teknolojiyle büyüyen biz şehir çocuklarının bu konuda çok şanssız olduğu dillendirilir.

Yaz akşamı serinlik çöktüğünde, paket paket çekirdekler alınırmış birde gazoz oldu mu onlardan keyiflisi olmazmış. Sıcak bir dostluk ortamı sağlayan yazlık sinemalar, Mecnun'ların Leyla'larına bir film boyu kavuşmasına da vesile oluyormuş. Komşularla haberleşip heyecanla beklenen Yılmaz Güney, Hülya Koçyiğit, Türkan Şoray, Kartal Tibet, Ayhan Işık, Eşref Kolçak vb aktör ve aktrislerin oynadığı filmler için herkes yerini alırmış. Şimdiki gibi konfor yokmuş tabi.Tahta sandalyelerde oturan sinema severler filmleri yaşar gibi izleyip keyifle evlerine dağılırlarmış.
Anlatırlarken iç geçiriyorum açıkçası. Düşünüyorum da günümüzde eğlence anlayışı bireyselliğe dayanıyor. Evet, belki arkadaş gruplarımızla keyif almak için programlar yapıyoruz. Gece eğlenceleri, alışveriş merkezlerindeki sinema günleri (tiyatrodan hiç bahsetmiyorum bile gençler arasında popüler olarak nitelendirilip tercih sebebi olmuyor maalesef.)vb. birçok şey. Fakat bunları bir ortamda anlatırken ben herhangi bir özlem hissedemiyorum açıkçası.
Yazlık sinemaların sonunu televizyonlar, alışveriş merkezleri yani kısacası batılılaşmanın yanında teknolojinin sihirli değneğinin neden olduğu düşünülüyor. Fakat artık ne biz şanssız şehirli çocuklarız nede yazlık sinemaları hasretle ananlar o zamanların keyif dolu aktivitesinden uzak. Nostalji olarak varsayılan yazlık sinemalar tekrar fenomen olmaya aday.
Yazlık sinemaların üstündeki tozu Kuşadası Belediyesi geçen sene ''SinemADA Buluşalım'' adıyla başlatmış olduğu açık hava sineması etkinlikleriyle atmış oldu. İlk gösterim BKM Mutfak oyuncularının ''Çok Film Hareketler Bunlar'' adlı filmiyle Ege Mahallesinde olan açılışta katılanlara patlamış mısır ve gazoz ücretsiz olarak dağıtılmış.
Bu etkinlikler Belediye binası arkası, Camiatik Mahallesi, İkiçeşmelik Mahallesi ve Meram Sitesinde gerçekleştiriliyor. İki ay boyunca her hafta ayrı film gösterilecek olan açık hava sinemalarında ''Dokuz, İki Dil Bir Bavul, Pandora'nın Kutusu, Ay Lav Yu, Adını Sen Koy, Bornova Bornova ve Yasak Bölge ''adlı filmler gösterimde olacak.İsmail Cem Dostluk ve Barış Meydanı'nda 1 Eylül günü Michael Moore'un ''Kapitalizm: Bir Aşk Öyküsü'' adlı filmiyle yazlık sinemalar bizlere veda edecekmiş.
Yazlık sinema özlemi yaşayanlar, şanssız şehirli çocuk kimliğinden çıkmak, tatlı açık hava sineması keyfi yaşamak isteyen herkes bir fırsatını bulup gelmeli. Meltem ''Nasıl gelelim biz! Çok uzak orası'' diyenlere de ayrı bir fikrim var! Kendi yazlık sinemanızı evinizin bahçesinde oluşturabilirsiniz. Komşularla haberleşin, dizin sandalyelerinizi. Çekirdekler çıtlansın, filmler yaşansın. Yazlık sinemalar nostalji olmasın. Hepinize iyi seyirler ve iyi tatiller.

Meltem KARAARSLAN
www.sebinmedya.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Balayında Phuket- 2017 Güncel Bilgiler

Geleceğin Kadın Liderleri başarıya koşuyor! Tebrikler Ebru Tatar

Fazıl Oral Diyor Ki