Twitter Mode On !



Yonja ve Facebook 'tan sonra yeni fenomen ''Twitter''.

Format olarak diğerlerinden farklı olan Twitter gün geçtikçe popülerliğini arttırıyor. 2006 yılında ‘’Jack Dorsey’’ tarafından kurulan Twitter 'ın Ceo'su ‘’Evan Williams’’ ve Tasarım Yöneticisi ‘’Biz Stone’’ 'muş. Özellikleri sayesinde internet dünyasının SMS 'i olma ünvanını da kazanmış. Madem ki elimizden düşüremediğimiz telefonların, başından kalkamadığımız bilgisayarların sebebi ''Twitter'' o zaman hakkında bazı ufak şeyleri de bilelim diye böyle bir giriş yaptım .


Şimdi gelelim ''Twitter'' fenomeninde yaşananlara. Anladığımız kadarıyla benim de tutkunu olarak , sıkça kullandığım bu sosyal ağ yavaş yavaş bünyelere nüfus ediyor. İlk açıldığında size birşey ifade etmesede takipçileriniz arttıkça ve sohbetler koyulaştıkça vazgeçilmeziniz haline geliyor.




Ben kendi çapımda emektar ''Facebook'' ile birlikteliğime devam ederken. Abim tarafından sürekli adı geçirilen ''Twitter''  bende bir merak uyandırdı. Bu sosyal ağda ; buluşmalar , partiler su gibiyken bizim emektarın sakinliği , monotonluğu ilgimin Twitter'a kaymasına vesile oldu . 

Denemeye değer diye düşündüm. Fakat açtığım hesabı 3 ay kullanmamamdan da anlaşılacağı gibi ilk zamanlar pek tutunamadım. Alışıla gelmiş sosyal ağlarda hep bir anlam silsilesi mevcudiyeti ve sınırsız özgürlüğe alıştırılmak, sadece 140 karakterlik sınırlamasıyla,  Twitter'ın zor anlar yaşatmasına sebebiyet verdi. Bu karışıklığı çözmek için Twitter'da doktora yapabilecek potansiyele sahip abim  Mert Karaarslan'a yönelttiğim 'Çözemedim şimdi napacağız bununla?'' soruma aldığım ''Zamanla anlarsın '' cevabı soru işaretlerime yenilerini ekledi. Sonra gerçekten zamana bırakmaya karar verdim. Gel gelelim bir ‘’Twitter’’ organizasyonuna abimin ev sahipliği vesilesiyle katılmış bulundum. Gördüğüm manzaraya inanamadım. Kullanıcılar etkinliğin her anını fotoğrafladı ve telefonlar elden bir an bile düşmedi. Bu durum bana ayda bir girdiğim Twitter'a girme zorunluluğu hissettirdi ve sürü psikolojisiyle bende uyum sağladım. Organizasyon sayesinde Twitter'ı anlamaya çalışmamam gerektiğini , ve aslında o 140 karakterlilk sınırlamanın altında diğerlerinde olmayan sonsuzluk olduğunu anladım. Biraz felsefik oldu galiba ama gerçekten uzun zamandır kullanıcı olan insanlar da Twitter'da asıl paylaşılması gereken konunun ne olduğunu bilmiyor. Siyaset, magazin, aşk , aile , dizi yorumları , trafikte son durum, en iyi restaurant, kim? , nerede?, ne yapıyor? gibi bir çok konudan anında haberiniz olabiliyor. Sevdiğiniz sanatçıların konser duyuruları , gerçekleştireceği projelerden de o kişiyi takip ederek haberdar olabiliyorsunuz. Bununla da kalmıyor  ''Ünlüler Alemi'' diye tabir edilen ve biz Twitter kullanıcılarına ''Hakikaten alemler. '' dedirten grubun tartışmalarına saniye saniye şahit oluyorsunuz. Hep merak ederdim ‘’kim ne demişte bunlar küsüşmüş?’’ diye. Her cumartesi, pazar yayınlanan magazin programlarını beklemenize gerek kalmadan , buradan, canlı canlı haberiniz olması kadar keyif verici ve eğlenceli bir şey daha olamaz sanırım. İş yoğunluğuna, pazartesi sendromuna ve strese birebir.



Beni Twitter 'a bağlayabilen ikinci sebepte ''Ceyhun Yılmaz''. Best fm 'de hali hazırda gerçekleştirmiş olduğu radyo show 'una dinleyenleri Twitter ile dahil eden başarılı radyo ve tv programcısı (aynı zamanda eğitmen, komedyen, şair, sinema ve dizi oyuncusu. ) dinleyicileri ile hem iletişimi kolaylaştırıyor hemde programa katılımı arttırıyor. Twitter üzerinden günlük haberleri, programda gelişen olayları yorumlatan Yılmaz aynı zamanda gerçekleştireceği etkinlikleri ve kişisel fikirlerini sevenleri  ile paylaşıyor. Kendisi twitter'ı etkin ve faydalı kullanabilen yegane ünlülerimizden. Yılmaz'a beni Twitter camiasina bağladığı için ayrıca teşekkür ediyorum. Twitter takipçilerinin özellikle alışmaya çalışanların,  12.00-14.00 saatleri arası 98.4 Best Fm 'de yayınlanan programı  kaçırmamalarını –şiddetle- tavsiye ediyorum. Sizlerde programa katılabileceksiniz ve emin olun günün diğer yarısında gülümsemenize engel olamayacaksınız. (Dikkat: Bağımlılık yapar !)



Bu arada Twitter camiası diyorum şaşırmayın. Birde böyle olgular oluşuyor burada. Mesela ''Twitter Ünlüleri'' var. ''Twitter Ünlüsü'' deyip geçmeyin. Kaç bin takipçisi var? , Günde kaç tweet atıyor? yetişmeniz mümkün değil. Kim bu insanlar ? Nasıl anlarım ''Twitter Ünlüsü'' olduklarını? diye kendinizi anlamsız sorular ile yormayın. Zaten onlar sizi buluyor. Siz onları aramayın . 

Dikkat etmeniz gereken önemli bir konu var. Her an evinize bir celp gelebilir aman yazdıklarınıza dikkat!  Ünlülerin sürekli birbirlerini mahkemeye vermesinden doğan bir akım bu. Sürekli ve gereksiz konulardan mahkeme polemiği yaşamaları, kullanıcılar tarafından alay konusu haline geldi. Sanatçıların dışında köşe yazarlarının ve siyatsetçilerinde son dönem müdavimi olduğu Twitter'a avukatsız gelen yok. Olmayan da polemik yaşar yaşamaz avukatına takip hesabı açtırıyor sanırım. Anında;  ''Avukatımla muhattab olun .'' cevabını yapıştırmalarından anladığımız bu.


Amerika'da doğan Twitter ne şekilde ve ne için kullanılırsa kullanılsın bir süre sonra hayatınızın bir parçası olacak.

Tavsiyem ; Hayatınızda bazı şeyleri anlamlandırmadan yaşayın. Her zaman bunu yapabilme lüksünüz olmayabilir. Yaşanabilir fırsat Twitter'da . 
Çok düşünme,  ''Follow Me '' :)





Meltem Karaarslan




İnsanları yakınlaştırması, fikirlerin paylaşılması, duyguların aktarılması, konuların -ayrımsız- eleştiriye açık ve tartışılır olması, araştırmalara katkı sağlaması sayesinde ''Twitter'' olası ve olabilecek rakiplerini şimdilik zorluyor gibi.

Yorumlar

  1. Selam,

    Teknolojilerin ve yeni anlam verilerek yeniden yaratılmış sanal dünyaların kullanılma amaçları tek belirleyici etken olarak karşımıza çıkıyor.. Kullanımla amacının farkında olan teknolojiye eklenmiş niyet varılmak istenen yere daha hızlı ulaştırır fikri.. O yüzden Twitter dediğimiz illet de amaca uygun amaçların zemini oluşturup insanlara hizmet etmeye devam ediyor..

    Kim nasıl kullanırsa kullansın, yazma fiiline hizmet eden her türlü teknoloji benim için değerlidir.. Bu değerin değerini ölçecek tanışmaların varlığı ise efsanevidir.. Bu efsanevi tanışmalardan biri olan seninle tanışma ise seni sanal dünyanın blog kısmına taşımakla devam ettirdi.. Umarım keyif alırsın ve keyif verirsin..

    Saygılar,

    Berhan

    Dip Ek : Twitter aklın not defteridir.. ;)

    YanıtlaSil
  2. Kardesceezım ellerıne saglık ben askerdeyken sen ısı ılerletmıssın :) tam randımanlı yorum yapamıorum suan yogun baskı altındayım askerıyenın bunyesınde :D ama teskere alır almaz :D bende kaldıgım yerden dewam edıcem :D

    YanıtlaSil
  3. canım abim tamamdır bekliyoruzzz dört gözlee.. Mektubum gelmiş olsaydı iyidi *:D iyi nöbetler *:D

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Balayında Phuket- 2017 Güncel Bilgiler

Geleceğin Kadın Liderleri başarıya koşuyor! Tebrikler Ebru Tatar

Fazıl Oral Diyor Ki